Θρησκευτικός Τουρισμός

Θρησκευτικός Τουρισμός

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άγιος Ιωάννης Ρώσος

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται καθημερινά το ιερό λείψανο του αγίου.

 

Μονή Οσίου Δαυίδ

Στα χαμηλά των βουνών “Καβαλάρης” και “Ξηρόν όρος” αντίκρυ του χωριού “Δρυμώνα” βρίσκεται χτισμένη η Μονή του οσίου Δαυίδ αφιερωμένη στη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

 

Μονή Γαλατάκη

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι πράγματι μαγευτική αφού είναι κατασκευασμένη σε οροπεδινή τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό αλλά και τις ακτές της απέναντι ευρισκόμενης Βοιωτίας. Η Μονή αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (θαλασσινό προστάτη και αντικαταστάτη κατά κάποιον τρόπο του Ποσειδώνα) γιορτάζει τόσο στην επίσημη γιορτή του Αγίου (6η Δεκεμβρίου) όσο και την 20η Μαΐου επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων Του

 

Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Το Μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου αποτελεί Μετόχιο της Ι. Μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων, η οποία το 1990 το παραχώρησε σε άλλη Αδελφότητα με Ηγουμένη την Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη.Είναι χτισμένο πάνω από τις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας, μεταξύ των παραθαλάσσιων χωριών Ροβιών και Ηλίων και έχει εμπρός του το γαλήνιο Ευβοϊκό κόλπο και πίσω του το καταπράσινο Βαλάντιο όρος.

Εκτός από την εσωτερική Εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, η Μονή έχει και άλλα δύο εσωτερικά παρεκκλήσια: του Οσίου Ονουφρίου του ασκητού, ο οποίος εορτάζει στις 12 Ιουνίου και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου, ο οποίος εορτάζει στις 6 Μαΐου.

 

Μονή Αγίου Γεωργίου

Η ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου, χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η Μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση, από μια περιοχή που βρίσκεται λίγο πάνω από τα Λουτρά της Αιδηψού. Στη θέση που υπήρχε η παλιά Μονή υπάρχει σήμερα ένα μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αγίου Γεωργίου.

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Μονή των Ηλίων είναι μια τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς. Οι περιηγητές του 19ου αιώνα αναφέρονται στα πολλά αρχαία λείψανα κτιρίων που υπήρχαν στην περιοχή ταυτίζοντας την θέση με αυτή του Μαντείου του Σελινουντίου Απόλλωνος στο οποίο αναφέρεται ο Στράβων (Χ, 445). Δεν ξέρουμε την ακριβή χρονολογία ίδρυσης της Μονής.